Peștera Răteiului

Scurtă Descriere

Peștera Răteiului este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale județului Dâmbovița. Se află pe raza localității Moroieni, pe Valea Rătei din Masivul Leaota și este amplasată la o altitudine de 1080m.

Specialiștii sunt atrași în mod deosebit de această peșteră datorită depunerii de sediment de calcite, aragonite, gips, plus alte elemente rar întâlnite în celelalte peșteri. Este o peșteră foarte mare, având o lungime de aproximativ 7.300m. Diferența de nivel este de 69 m ascendent, iar galeriile sunt dispuse pe 3 etaje. Este constituită din mai multe galerii cotite: Galeria cu Gururi, Galeria Meandrelor, Galeria Nouă, Labirintul Mare.

Este deasemenea o Rezervație Naturală Mixtă. Există un mare interes speologic și geomorfologic pentru această peșteră, care mai este cunoscută și sub denumirea de “Peștera de la Izvorul Răteiului”. Din martie 2000, este declarată arie protejată în cadrul Parcului Natural Bucegi.

Obiective importante din județul Dâmbovița

Complexul muzeal “Curtea Domnească”

Monumente din secolele XV-XVIII

Mănăstirea Dealu

Locul unde se află capul lui Mihai Viteazu

Peștera Ialomiței

Peștera Ialomiței este una dintre cele mai cunoscute peșteri din țara noastră. Se află în munții Bucegi

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi

Constantin Brâncoveanu, în 1698, a ridicat în centrul localității un palat care să fie lăsat moștenire fiului său Constantin.

Alte obiective turistice din județul Dâmbovița