Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi

Informații utile

Contact

Adresa : DJ711A, Potlogi 137370

 jud. Dâmboviţa

Telefon : 0245.61 39 46; Fax: 0245. 61 28 77

Program:

Luni: închis

Marți – Duminică: 09 – 17:30

Scurtă Descriere

Loc pitoresc, comuna Potlogi este situată în zona de şes, la aproximativ 16 km sud de oraşul Titu şi la 45 km nord- vest de Bucureşti, pe intersecţia DJ 711 A (Bilciureşti -DN 71-DN 7 – A 1 – Corbii Mari DN 61) cu DJ 401 A ( Bolintin Vale – A 1 – DN 7 Găieşti). În trecut Potlogiul era traversat de drumul principal de circulaţie ce lega Bucureştiul de Târgovişte şi Craiova.

Acest lucru a determinat pe domnul Țării Românești de atunci, Constantin Brâncoveanu, ca în 1698 să ridice în centrul localității un palat care să fie lăsat moștenire fiului său Constantin. Pe pisania așezată pe fațada de Sud a palatului este scris: „Aceste case din temelia lor sunt înălţate de luminatul domn, Io Constantin Basarab Voievod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le şi sfârşindu-le la leat 7206 (1698) şi la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”.

Curtea palatului are formă rectangulară. Trei laturi sunt împrejmuite de un zid de incintă, iar pe latura de nord este albia fostului heleșteu. Curtea era împărțită în trei segmente care erau separate prin ziduri și clădire anexate: curtea de primire ce avea poarta principală și incinta palatului, curtea de serviciu care era destinată gospodăriei, iar la nord, între heleșteu și palat, se aflau grădinile palatului,.

Clădirea Palatului are un plan dreptunghiular cu o pivniță boltită, un parter și un etaj. Pivniţa este o construcţie vastă, acoperită de patru calote sferice sprijinite pe un stâlp central prin intermediul pandantivelor. Parterul este alcătuit din trei încăperi spaţioase şi alte două mai reduse ca dimensiuni. Accesul la etaj se face prin foişorul deschis, situat pe faţada sudică.

Obiective importante din județul Dâmbovița

Complexul muzeal “Curtea Domnească”

Monumente din secolele XV-XVIII

Mănăstirea Dealu

Locul unde se află capul lui Mihai Viteazu

Peștera Ialomiței

Peștera Ialomiței este una dintre cele mai cunoscute peșteri din țara noastră. Se află în munții Bucegi

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi

Constantin Brâncoveanu, în 1698, a ridicat în centrul localității un palat care să fie lăsat moștenire fiului său Constantin.

Alte obiective turistice din județul Dâmbovița