Peștera Ialomiței
Localizare
Scurtă Descriere
Peștera Ialomiței este una dintre cele mai cunoscute peșteri din țara noastră. Se află în munții Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în localitatea Moroeni din județul Dâmbovița, pe muntele Bătrâna, la o altitudine de 1520 m.
Peștera se desfășoară pe un singur nivel și este străbătută de un pârâu. Are o desfășurare mixtă deoarece are atât galerii cât și Săli. Are o lungime de aproximativ 480 m, dintre care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit “la Altar”.
Gura peșterii este în semiplisă și se deschide pe o terasă orizontală. La intrare este Mănăstirea Ialomiței, ctitorită de către Mihnea cel Rău.
Prima sală din peștera Ialomița poartă numele de Mihnea Vodă. Are lungimea de 115 m, lățimea de 15 m și înălțimea de 10 până la 25 m. Urmează apoi galeria numită Pasaj, care are o lungime de 20 m și o lățime între 1-8 metri. Sălile Decebal și Sfânta Maria sunt legate între ele și sunt de dimensiuni mai mici, de 10, maxim 30 m lungime și 2 până la 10 metri înălțime.
La Grota Sfânta Maria se ajunge trecând peste o porțiune cu bolovani mari și umezi. Se numește așa fiindcă aici exista o stalagmită care se aseamănă cu statuia Fecioarei Maria. După o nouă galerie, lungă de 40 metri, se află sala “La Răspântie” și apoi “Sala Urșilor” sau Sala Mare, care are 72 m lungime, 35 m lățime și 25 m înălțime. Din această sală se deschide o galerie denumită Fundul Peșterii, iar apoi urmează Galeria Apelor până la Altar, în care curge pârâul Peșterii.