Muzeul Etnografic ”Dumitru Ulieru” Pietroşiţa

Informații utile

Contact

Adresa:Comuna Pietroșița, 

Telefon: 0245613946

Cod postal 137360

E-mail: contact@muzee-dambovitene.ro

Web: http://www.muzee-dambovitene.ro/index.php

 

Scurtă Descriere

La început a fost o colecție școlară care aparținea profesorului Dumitru Ulieru și elevilor săi. A fost inaugurat după ce profesorul a obținut acest monument istoric care datează din secolul al 19-lea. Pe atunci clădirea aparținea Auricăi Șerb Popescu, însă inițial era a lui Ghiță Șerb Popescu. Acum adăpostește colecția pe două nivele. Are spații deschise, prispa este pe două laturi și are și foișor. O sală deschisă împarte clădirea în două părți egale și adăpostește scările.

Există multe elemente decorate în lemn iar muzeul este dedicat ocupațiilor și meșteșugurilor din zonă cum ar fi prelucrarea lemnului, a pietrei, creșterea animalelor, pomicultura și producția de textile de interior. Pietroșița este renumită pentru covoarele ei „în roată”, în special pe fond negru.

Prima cameră de la parter arată ocupațiile principale ale locuitorilor, a doua sală arată meșteșugurile (prelucrarea lemnului, a pietrei, dogăria și prelucrarea metalului) și prezintă instalații hidraulice țărănești tradiționale. La etaj, sala principală expune covoarele și textilele mici de interior dar și costumele populare din zonă. Două săli mai mici prezintă mobilier interior și obiecte casnice.

 Muzeul reuneşte în colecţia sa atât obiectele adunate de Dumitru Ulieru, cât şi exponate specifice zonei provenind din patrimoniul Complexului Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte.

Obiective importante din județul Dâmbovița

Complexul muzeal “Curtea Domnească”

Monumente din secolele XV-XVIII

Mănăstirea Dealu

Locul unde se află capul lui Mihai Viteazu

Peștera Ialomiței

Peștera Ialomiței este una dintre cele mai cunoscute peșteri din țara noastră. Se află în munții Bucegi

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi

Constantin Brâncoveanu, în 1698, a ridicat în centrul localității un palat care să fie lăsat moștenire fiului său Constantin.

Alte obiective turistice din județul Dâmbovița

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele