Malul de răsună din Bezdead

Localizare

Localizare: comuna Bezdead, județul Dâmbovița, la o distanță de 15 km de Valea Ialomitei și Valea Prahovei.

Scurtă Descriere

“Malul de răsună” este un versant vertical din comuna Bezdead, care a fost menționat pentru prima dată de către Al. Vlahuță în “România Pitorească”. Acesta este una dintre cele mai valoroase atracții din zonă.

Județul Dâmbovița are în proporții aproape egale câmpie, deal și munte. Aici se pot găsi peisaje frumoase dar din nefericire, multe dintre ele, printre care și “Malul de răsună”, sunt uitate acum, chiar dacă acestea au fost menționate de multe ori în lucrările marilor clasici români.

“Malul de răsună” este un zid înalt de stânci foioase. Este numit așa din cauza ecoului puternic pe care îl dă.  J.A. Vaillant a urcat la “Malul de răsună” în anul 1839 pentru fenomenul rar care este întâlnit aici: ecoul multiplu. Gândindu-se la cei întemnițați la Mărgineni, acesta a scandat cuvântul “libertate”, apoi a ascultat ecoul ca un cor al mulțimilor.

Dacă ajungi aici, nu afli multe despre acest loc decât de la localnicii din zonă. Și dacă nu cunoști zona, este destul de greu să îl localizezi deoarece nu sunt indicatoare sau plăcuțe cu date despre acest monument. Efectul de ecou multiplu este unic în țara noastră, iar oamenii de știință nu au reușit să-l explice cu exactitate. Localnicii care vorbesc la zeci de metri distanță se pot auzi clar dacă stau în apropierea “Malului de Răsună”

Obiective importante din județul Dâmbovița

Complexul muzeal “Curtea Domnească”

Monumente din secolele XV-XVIII

Mănăstirea Dealu

Locul unde se află capul lui Mihai Viteazu

Peștera Ialomiței

Peștera Ialomiței este una dintre cele mai cunoscute peșteri din țara noastră. Se află în munții Bucegi

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi

Constantin Brâncoveanu, în 1698, a ridicat în centrul localității un palat care să fie lăsat moștenire fiului său Constantin.

Alte obiective turistice din județul Dâmbovița