Biserica “Adormirea Maicii Domnului”

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”​

Biserica Sf. Dimitrie Moreni

Localizare

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” – “Sf. Dimitrie” din Stavropoleos

Parohia Stavropoleos cu hramurile “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ” şi “Adormirea Maicii Domnului .”

Istoricul comunității parohiale

Parohia Stavropoleos din Moreni este situată în partea dreaptă a Cricovului Dulce, la baza pădurii Făureasa.

Comuna Moreni apare administrativ în 1864. În 1868, Moreni avea cătune, iar în 1876 s-au adăugat și satele Neagra, Piscuri, Pleașa, Râpa și Țuicani.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Moreni era o comună rurală ce făcea parte din județul Prahova, ca parte din Filipești. Era compusă din satele Moreni, Tisa, Stavropoleos, Țuicani, Pleașa și avea 1350 de locuitori. Pe atunci funcționau două biserici (una la Moreni, înființată în 1868 și alta la Tisa, reconstruită în 1893), o școală cu 61 de elevi (înființată în 1864) și două mori.

În 1931, Stavropoleos era o comună separată de Moreni și era formată din satele Tisa, Stavropoleos, Țuicani și Pleașa. Mai târziu, la 17 septembrie 1947, cele două se unesc și formează orașul Moreni. În 1950, acesta aparține regiunii Prahova ca oraș raional în raionul Târgoviște, iar din 1952, Moreni face parte din regiunea Ploiești. În 1968, orașul este transferat județului Dâmbovița și până în 1989 comuna Iedera făcea parte din jurisdicția sa, ca și comună suburbană.

Din 2003, prin legea nr. 259/2003, Moreni este municipiu.

Istoria bisericii parohiale

Conform unor mărturii, biserica actuală este zidită pe vechea temelie a unei bisericuțe de lemn. Denumirea de „Stavropoleos”, care se traduce prin cetatea crucii, vine de la mănăstirea Stavropoleos din București ale cărei moșie s-a întins până în acest locuri. Mai apoi, numele a fost extins pentru întreg cartierul și este folosit până azi. Faptul că a existat o bisericuță de lemn pe locația actuală poate fi dovedit printr-o inscripție gravată pe un clopot din 1714, care a fost distrus într-un incendiu ce a cuprins clopotnița. Motivele pentru care lăcașul s-a ruinat nu sunt clare. În 18 martie 1891, a început zidirea unei noi biserici. Lucrările s-au terminat la 24 octombrie 1893, când a fost şi sfinţită în zilele Mitropolitului Primat Ghenadie: „ acest sfânt locaş „Adormirea Maicii Domnului” şi „ Sfântul Dimitrie ” s-a zidit din nou, din temelie, la anul 1891, martie 18 şi s-a terminat la anul 1893, octombrie 24, în zilele Prea Sfinţitului nostru Mitropolit Primat Ghenadie, fondatori fiind, Ion Voicu, C. I. Voicu, Dimitrie Dinescu, Alexe Năstase, Spiridon Cornea, Ghe. Constantinescu, Ioniţă Minoiu, Mihalache Petre, Cristea Nicolae Stan Prighea, Gheorghe Popescu, Mihail Voicu, Ioan Stroilescu, Constantin Voicu, Nicolae Voicu și alții.” Mulți dintre cei care au participat la construirea noii biserici făceau parte din parohia din Moreni, arătând implicarea morenarilor.

Biserica are formă de cruce și este construită din cărămidă și acoperită cu tablă. Are două turle,una peste pronaos şi alta peste naos şi o suprafaţă de aproximativ 150 mp ( L-22m, l-7m).

Picturile au fost făcute în ulei de un pictor nu foarte cunoscut, I. Irimia din Ploiești. Acesta a creat și o parte din icoane și un sfânt epitaf.

Biserica nu are sfinte moaște sau obiecte artistice și istorice importante.

În timp, a fost nevoie să se realizeze anumite lucrări de consolidare. Prima a avut loc în 1922. Atunci a fost refăcută și pictura de G. Geogescu: “ făcutu-s-a reparaţia acestei Sfinte Biserici, în anul mântuirii 1922, Mitropolit Primat fiind, I.P.S.S Miron Cristea, cu donaţia credincioşilor întregei comuni Moreni.” Odată cu aceste schimbări, curtea bisericii a fost transformată în cimitir, iar biserica declarată filiala celei din Moreni. Preotul paroh Pantelimon Gruiescu a inscripționat pe prefața unei Sfinte Evanghelii: „ spre aducere aminte: la 1 decembrie 1943, Sfânta Patriarhie a ridicat la rangul de parohie această sfântă biserică, fosta filială a parohiei Moreni, iar la 1 februarie 1944, Ministerul Cultelor, a aprobat ce a făcut Înaltul for bisericesc.”

O altă reparație a avut loc în 1974 când parohul era P.C. Pr. Lupea Aurelian. În 2000-2001, s-a refăcut pridvorul și s-a pictat din nou biserica, de către Victor Corlatan din Adâncă. Parohul de atunci era P.C. Pr. Ionaşc Nicuşor, iar mai apoi P.C. Pr. Şerban Claudiu.

Preoţii care au slujit la această biserică sunt :

  •       Pr. Nicolae Popescu 1922-1928,
  •       Pr. Pantelimon Gruiescu 1928-1975,
  •       Pr. Aurelian Lupea 1975-1993,
  •       Pr. Ionaşc Nicuşor 1993-2001,
  •       Pr. Dincă Radu Marian 2002-2015.
  •       Pr. Şerban Claudiu 2000-până în prezent,

Un cântăreț important pentru această biserică a fost Matei Dumitru, ce a colaborat cu toți preoții începând cu P.C .Pr Pantelimon Gruiescu.

Cimitir

Pentru mult timp cimitirul acestei biserici a fost singurul din localitate și el s-a dezvoltat în jurul bisericii. În 2004, administrarea cimitirului s-a împărţit între cele trei parohii ale oraşului. Acum, acesta are o suprafață de cca. 12000 mp și pe lângă el, mai există un cimitir înființat în 1998 cu o suprafață de cca. 3000 mp. În cimitirul acestei biserici există o capelă folosită pentru serviciul funerar și o clopotniță cu trei clopote.

Profilul recent al Parohiei

Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară. Pe 11 august, există un pelerinaj pentru sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, ale cărui moaște se află la catedrala mitropolitană din Târgovişte.

Parohia sprijină și persoanele aflate în dificultate și spre exemplu, în timpul marilor praznice, oferă ajutor material bătrânilor cu venituri modeste sau a copiilor din familiile fără posibilități. La sediul parohiei există un comitet de tineri îndrumați de preoți ce se implică în activități pe plan educativ, cultural sau social. Parohia este implicată și în parteneriate cu școlile și grădinițele de pe raza ei pentru implicarea elevilor și a unor cadre didactice în acțiuni legate de biserică și religie.

Monumentul eroilor

Monument aflat în parcul Central

Biserica “Schimbarea la Față”

Biserica construită în anul 1868

Monumentul Primului Război Mondial

Monument aflat în apropierea Primăriei Municipiului Moreni

Monumentul eroilor din Primul Război Mondial - Moreni

Se află la intersecția străzilor Mihai Viteazu și Victoriei​

Cazemata germană

Punctul de apărare aflat pe dealul Ciufa - în apropierea pistei de motocross

Focul de la Moreni

Celebrul incendiu petrolier din Moreni - un foc care a ars mai mult de 2 ani.