Teatrul Tony Bulandra

Informații utile

Contact

Teatrul Tony Bulandra
Bulevardul Regele Carol I nr. 43
Târgoviște 130024 DB RO
Tel: (004) 0245.210.046
E-mail:
contact@tonybulandra.ro / pr@tonybulandra.ro

website: https://www.tonybulandra.ro/

WhatsApp: 0799.759.012

 

Program 

Luni – Duminica: 9:00 – 19:00
E-mail: rezervari@tonybulandra.ro

  •  

Scurtă Descriere

Teatrul Tony Bulandra a fost înființat în anul 2002 și a devenit rapid cunoscut datorită echipei sale de artiști și a colaborării cu regizori importanți din România și străinătate.

Teatrul a fost numit după un actor important din România. Tony Bulandra a fost născut la Târgoviște pe 13 martie 1881. A studiat Conservatorul de artă dramatică din București, fiind elevul lui Constantin I. Nottara, iar apoi a continuat studiile la Paris. A jucat peste 300 de roluri în teatru, cel mai important fiind interpretarea lui Hamlet. A apărut și în filme cum ar fi: Amor fatal (1911), Dragoste la mănăstire (1912), Trenul fantomă (1933).  A fost căsătorit cu Lucia Sturdza-Bulandra, cea care afirma: „Tony desena decorurile; fixa dimensiunile cu atâta precizie, încât niciodată un decor ieşit din atelierele de tâmplărie şi adus pe scenă n-a necesitat vreo modificare, aşa cum se întâmplă de multe ori, când flancuri întregi trebuie suprimate ca inutile, sau când trebuie adăugate panouri unui decor prea mic.

Când a fost condus de regizorul Mc Ranin, teatrul a devenit centrul principal de cultură din Târgoviște și a prezentat creații ale unor artiști consacrați precum: Mihai Măniuțiu, Alexander Hausvater, Victor Ioan Frunză, Laurian Oniga, Kemal Bașhar (Turcia),Suren Shahverdyan (Armenia) sau Di Trevis (U.K.).

Producțiile de la Tony Bulandra au participat în festivaluri de teatru naționale (Festivalul Național de Teatru, Festivalul Internațional de Teatru Medieval de la Sibiu, Festivalul de Teatru Scurt) și internaționale: din Franța, Germania, Polonia, Macedonia, Egipt (Festivalul de Teatru Experimental Cairo), Turcia (2006 si 2010 – Festivalul Internațional de teatru de la Trabzon).

Prin acțiunile sale, teatrul Tony Bulandra din Târgoviște încearcă să construiască un spațiu care să implice și România în crearea și promovarea valorilor culturale europene.

Teatrul Tony Bulandra a organizat în perioada 2007 – 2009 BABEL F.A.S.T.– Festivalul Internațional al Artele Spectacolului BABEL, care a inclus printre invitații săi, companii importante precum Teatrul Oskaras Korsunovas (Lituania), Compania Volsksbuhne (Germania), Compania Biuro Podrozy (Polonia), Teatrul Kaze Tokio (Japonia), Teatrul Changpa (Coreea de Sud), Teatrul Național Erevan G. Sundukyan (Armenia), Studio Odeon Paris (Franța). În anul 2014, festivalul BABEL a fost reluat, având un succes semnificativ.

Alte obiective turistice din Târgoviște

Complexul muzeal “Curtea Domnească”

Monumente din secolele XV-XVIII

Muzeul de Istorie

Exponate din epoca paleolitică până în anul 1918

Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni

Situat în casa scriitorului I.Al.Brătescu Voineşti

Casa Atelier "Gheorghe Petrașcu"

Muzeul arată și fotografii, scrisori, peneluri, şevaletul, obiecte personale

Alte obiective turistice din județul Dâmbovița