Muzeul de Istorie Târgoviște
Informații utile
Contact
Adresa: Târgovişte, Str. Calea Domnească, nr.189
Telefon: 0245.61 72 21
Fax: 0245. 61 28 77
E-mail: contact@muzee-dambovitene.ro
Web: http://www.muzee-dambovitene.ro/index.php
Program de vizitare
Luni: închis
Marţi – Duminică: Program de vară (01/04 – 30/10): 9:00 – 13:00 și 14:00 – 18:30;
Program de iarnă (01/11 – 31/03): 9:00 – 17:00.
Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.
Tarife:
Taxă de vizitare
- Întreg: 8 lei
- Redus: 4 lei
Taxă fotografii
- Amatori: 15 ron / oră / aparat
- Profesionişti: 25 ron / oră / aparat
Taxă filmare
- Amatori: 40 ron / oră / aparat
- Profesionişti: 750 ron / oră / aparat pentru spaţiile exterioare
- Profesionişti: 1500 ron / oră / aparat pentru spaţiile interioare
Taxă pentru închirieri spații
- 120 ron / oră
Scurtă Descriere
Muzeul de istorie actual a fost deschis în septembrie 1986 în clădirea fostului „Palat de Justiţie”. Aici se află acum expoziția de bază a muzeului, exponatele fiind din epoca paleolitică până la 1918.
Ca și conținut, sunt expuse obiecte ce dovedesc existența geto-dacilor, figuri neolitice și ceramică sau tezaurul de monede de argint thassiene și macedonene din secolele I și II î.Hr. de la Căprioru. La acestea se adaugă și tezaurul de monede dacice de la Adânca și diverse obiecte de podoabă. Mai departe, se pune accent pe apariția și formarea statelor feudale românești, după care se detaliază procesul formării Țării Românești și al alegerii orașului Târgoviște ca și reședință voievodală, de către Mircea cel Bătrân.
În spațiul în care sunt prezentați domnitorii Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazu, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu, sunt expuse obiecte decorative, fresce brâncovenești, cărți vechi, ornamente tipografice, xilogravuri și un lapidariu de la Palatul Potlogi. Toate acestea arată eforturile depuse de voievozi pentru a dezvolta cultura din Evul Mediu.
În altă sală se găsesc documente, arme, uniforme și artă plastică ce sunt conectate cu revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.
Există și o secțiune despre unirea Țărilor Române sub Alexandru Ioan Cuza. Acolo se pot găsi documente și obiecte personale ale domnitorului.
Este reprezentat şi Războiul de Independenţă prin documente originale, prin arme, costume militare și însemne heraldice.