Muzeul Memorial ”Paul Constantinescu” Ploiești

Informații utile

Adresa: Ploiești, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15

tel./fax: 0244 522 914

e-mail: muzeulpaulconstantinescu@gmail.com 

http://www.histmuseumph.ro/ 

Program de vizitare:

             Marți Duminică 9.00 -17.00

             Luni: Închis

Tarife:

Taxă de vizitare
        8 lei/vizitator individual sau în grup – adulţi;
        2 lei/vizitator individual sau în grup – copii, elevi, studenţi;
        4 lei/vizitator individual sau în grup – pensionari, eroi ai revoluţiei;
        gratuit: ghizi/profesori însoţitori de grup; veterani de război; persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora; elevii şi studenţii etnici români din afara graniţelor ţării; bursieri ai statului român; membrii ICOM, personalul de specialitate/pensionari din muzee; angajaţi ai Ministerului Culturii şi Comisiilor de specialitate.
Taxă de ghidaj:
        5 lei/oră – la solicitarea vizitatorilor individuali;
        pentru grupurile organizate – minim 10 vizitatori – taxa de ghidaj este inclusă în taxa de vizitare.
Taxă pentru parteneriat educaţional-şcolar:
        4 lei /elev/modul – la sediul muzeului;
        6 lei /elev/modul – la sediul beneficiarului;
Taxă pentru ateliere de creaţie/lucru:
        6 lei /copil/zi
Taxă fotografiere – în expoziţii:
        25 lei/piesă;
        50 lei/sală;
Taxă filmare – în expoziţii:
        100 lei/oră – ziua;
        200 lei/oră – noaptea;

Scurtă Descriere

Înfiinţarea acestui muzeu se datorează, în primul rând, cumnatei compozitorului, ing. chimist Eleonora Constantinescu. În vara anului 1993 a donat statului, respectiv Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, clădirea în care a locuit şi un patrimoniu valoros cuprinzând cărți, piese de mobilier şi documente despre viaţa şi opera compozitorului, care a trăit o parte a vieţii în acest edificiu. Paul Constantinescu s-a născut pe 30 iunie 1909, într-o familie de intelectuali. 

Creaţia muzicala a lui Paul Constantinescu cuprinde un număr semnificativ de opusuri în domeniu simfonic, vocal – simfonic, muzică pentru teatru, film, muzică corală, muzică de cameră pentru voce şi pian, care face parte din patrimonial artistic naţional.

Muzeul memorial ce-i poartă numele, prezintă în spaţiul expoziţional permanent, documente inedite despre viaţa şi activitatea muzicianului, grupate în cele şapte secţiuni: muzică simfonică, muzică de operă, muzică vocal – simfonică, muzică de cameră, corală, pentru voce şi pian şi muzică de film. În vitrine sunt prezentate printre alte piese de rezistenţă, “Simfonia Ploieşteană”- lucrare de excepţie dăruită de compozitor oraşului său natal în anul 1961, cele două simfonii “Oratoriul Bizantin de Crăciun” şi “Oratoriul Bizantin de Paşti”, triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră.

În penultimele săli sunt expuse, în premieră, lucrări de desen și caricature. Ultima sală reconstituie cabinetul de lucru al strălucitului muzician. Printre exponate se află cel mai vechi pian din sud-estul Europei şi printre primele din Europa Centrala, construit de firma F. Kaeferlie din Stuttgart. Pianul a aparţinut vestitei familii Bărcănescu, domiciliată în satul Bărcăneşti din jud. Prahova. După 1850, acest pian a intrat în posesia mai multor familii din localitate, de unde acum aproape patru decenii, a fost achiziţionat de profesorul emerit Nicolae Simache, directorul muzeului.

În anul 2001, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Prahova şi al conducerii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, la clădirea muzeului – monument istoric – s-au realizat lucrări de reparaţii interioare şi exterioare, iar zona sa de protecţie a fost special amenajată.

Cu acest prilej, în ziua de 20 decembrie 2001- zi în care se împlineau 38 de ani de la moartea muzicianului s-a dezvelit un bust monumental în bronz, operă a sculptorului George Dumitru, membru U.A.P. din România.

Pentru punerea în valoare a operei nemuritorului compozitor, muzeul organizează anual între 30 și 40 de manifestări muzicale cu participarea elevilor de la Liceul de Artă Ploieşti, studenţi şi cadre didactice de la Universitatea de Muzică Bucureşti şi Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală ce poartă numele acestui muzician de geniu, pentru elevii şi studenţii care studiază pianul, vioara, canto clasic şi compoziţie muzicală în liceele şi facultăţile de muzică din România şi din Republica Moldova.

Alte obiective turistice din Ploiești

Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu” Ploiești

Muzeul prezintă "fenomenul Nichita" în spaţiul în care s-a născut, a copilărit şi s-a format ca om şi ca poet

Muzeul Memorial ”Constantin si Ion Stere” Bucov

Muzeul este organizat în fostul conac al familiei

Grădina zoo Ploiești

Un loc unde cei mici pot vedea animale din diverse specii.

Teatrul Toma Caragiu

Instituția are o istorie de peste 60 de ani (ca teatru de repertoriu) și în tot acest timp a promovat dramaturgia românească cât și pe cea universală

Alte obiective turistice din județul Prahova