Muzeul Memorial ”Constantin si Ion Stere” Bucov

Informații utile

Contact

Adresa: Parcul Memorial ”Constantin Stere” Bucov, D.N. 1B, km. 11 +535

tel./fax: 0244 344 040

e-mail: muzeul_c.stere@yahoo.ro

http://www.histmuseumph.ro/ 

Program de vizitare:

             Marți Duminică 9.00 -17.00

             Luni: Închis

Tarife:

Taxă de vizitare
        8 lei/vizitator individual sau în grup – adulţi;
        2 lei/vizitator individual sau în grup – copii, elevi, studenţi;
        4 lei/vizitator individual sau în grup – pensionari, eroi ai revoluţiei;
        gratuit: ghizi/profesori însoţitori de grup; veterani de război; persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora; elevii şi studenţii etnici români din afara graniţelor ţării; bursieri ai statului român; membrii ICOM, personalul de specialitate/pensionari din muzee; angajaţi ai Ministerului Culturii şi Comisiilor de specialitate.
Taxă de ghidaj:
        5 lei/oră – la solicitarea vizitatorilor individuali;
        pentru grupurile organizate – minim 10 vizitatori – taxa de ghidaj este inclusă în taxa de vizitare.
Taxă pentru parteneriat educaţional-şcolar:
        4 lei /elev/modul – la sediul muzeului;
        6 lei /elev/modul – la sediul beneficiarului;
Taxă pentru ateliere de creaţie/lucru:
        6 lei /copil/zi
Taxă fotografiere – în expoziţii:
        25 lei/piesă;
        50 lei/sală;
Taxă filmare – în expoziţii:
        100 lei/oră – ziua;
        200 lei/oră – noaptea;

Scurtă Descriere

Muzeul este organizat în fostul conac al familiei, unde a locuit Constantin Stere, care şi-a pus amprenta pe viaţa politică românească dintre anii 1892-1936. S-a născut la 1 iunie 1865 în localitatea Horodiştea, de lângă Soroca, în Basarabia, unde şi-a petrecut copilăria, primii ani de şcoală şi  şi-a început activitatea revoluţionară,  îndreptată împotriva regimului ţarist. 

 Conacul din parcul Bucov a constituit locul său de suflet, în care atât natura cât şi mediul familial i-au oferit suportul necesar conceperii şi redactării romanului autobiografic „În preajma revoluţiei”. Personalitatea vulcanică a lui Constantin Stere s-a format în lupta revoluţionară antiţaristă din anii studiilor de la Chişinău, dar mai ales în şcoala dură a exilului siberian, experienţe de viaţă extraordinare care i-au oferit argumentele cele mai sigure ale orientării sale politice şi ideologice. A fost scriitor, jurist, politician și s-a stabilit în România, după eliberarea din surghiun, în anul 1892, unde a găsit mediul politic şi cultural de la Iaşi, dar şi de la Ploieşti, propice susţinerii ideilor socialist-poporaniste, iar mai apoi social-liberale, ale luptei de eliberare a Basarabiei de sub dominaţia ţaristă.

În timpul vieţii, Constantin Stere a fost o persoană incomodă pentru mulţi politicieni, atât din stânga cât şi din dreapta. Și-a susţinut cu vehemenţă ideile şi convingerile, în numele cărora a făcut imense sacrificii personale. Constantin Stere a fost, în adevăratul sens al cuvântului, un revoluţionar. Era firesc ca un om ca el să nu-şi poată găsi definitiv locul nici printre socialiştii marxişti, adepţi ai „revoluţiei mondiale”, nici printre liberalii de stânga ai lui Ion I. C. Brătianu, cu care a colaborat ani de zile, nici alături de naţional ţărăniştii lui Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, deşi a fost unul dintre ctitorii şi ideologii de frunte ai acestui partid.

În anul 1930 se retrage din viața politică. Îşi petrece ultimii ani în conacul de la Bucov și se stinge din viaţă la 26 iunie 1936. După al doilea război mondial, Constantin Stere, ca mulţi alţi oameni politici şi scriitori interbelici, a fost trecut la index, viaţa şi opera sa politică şi literară fiind ţinute ascunse până prin anii 70, când s-a acceptat, tacit, publicarea unor lucrări biografice şi a unora dintre scrierile sale.

Ion Stere a fost fiul lui Constantin Stere şi al Anei Ionescu- Radovici și s-a născut la Bucureşti în 1918. A urmat cursurile Liceului „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti şi ale facultăţii de Filozofie – Psihologie din Bucureşti. A luptat pe frontul de răsărit pentru eliberarea Basarabiei, înrolându-se ca volutar. Spre sfârşitul războiului a făcut parte din Convenţia de armistiţiu din 12 septembrie 1944. A plecat din ţară trecând Dunărea înot și a ajuns la Paris şi apoi în Statele Unite ale Americii. A fost căsătorit cu Suzana Stere – Paleologu şi nu au avut copii. A revenit în ţară de două ori după anul 1990, vizitând cu această ocazie parcul şi conacul de la Bucov.

Pe data de 13 martie 2003 s-a pus în aplicare Hotărârea Fundaţiei „Constantin Stere”, nr. 7, din 28 noiembrie 2002, de preluare în administrare a Casei Constantin Stere de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în vederea transformării în Muzeu memorial. Ca urmare, s-a comandat un proiect de restaurare şi reamenajare a clădirii, pentru a deveni funcţională ca muzeu memorial. Modificările au fost făcute pentru a reda cu fidelitate modul în care acesta trăia. Cărţi şi caiete, registre şi fotografii, pagini scrise de mână sau dactilografiate, cărţi poştale şi tablouri, icoane şi bibelouri, vase şi accesorii vestimentare, mobilier şi ustensile de scris, toate sunt așezate cu exactitate. La parter se află holul de primire, salonul, sufrageria şi casa scării. La etajul I s-a reconstituit dormitorul mare şi dormitorul Silviei, biroul de lucru, cu biblioteca. În mansardă sunt amenajate birourile funcţionale ale Fundaţiei „Constantin Stere”, o sală multifuncţională pentru organizarea unor expoziţii temporare, audiţii şi vizionări de filme, întâlniri şi dezbateri, spaţiu utilizabil pentru diverse evenimente.

Alte obiective turistice din Ploiești

Grădina zoo Ploiești

Un loc unde cei mici pot vedea animale din diverse specii.

Teatrul Toma Caragiu

Instituția are o istorie de peste 60 de ani (ca teatru de repertoriu) și în tot acest timp a promovat dramaturgia românească cât și pe cea universală

Muzeul Petrolului Ploiești

Este singurul muzeu în care este prezentatî această activitate importantă

Muzeul de Științe ale Naturii Ploiești

Muzeul cu tematica biologiei umane

Alte obiective turistice din județul Prahova