Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu” Ploiești

Informații utile

Contact

Adresa: Ploiești, str. Nichita Stănescu, nr. 1

tel./fax: 0344 100 768

e-mail: muzeul.nichitastanescu@yahoo.uk

http://www.histmuseumph.ro 

Program de vizitare:

             Marți Duminică 9.00 -17.00

             Luni: Închis

Tarife:

Taxă de vizitare 
        8 lei/vizitator individual sau în grup – adulţi;
        2 lei/vizitator individual sau în grup – copii, elevi, studenţi;
        4 lei/vizitator individual sau în grup – pensionari, eroi ai revoluţiei;
        gratuit: ghizi/profesori însoţitori de grup; veterani de război; persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora; elevii şi studenţii etnici români din afara graniţelor ţării; bursieri ai statului român; membrii ICOM, personalul de specialitate/pensionari din muzee; angajaţi ai Ministerului Culturii şi Comisiilor de specialitate.
Taxă de ghidaj:
        5 lei/oră – la solicitarea vizitatorilor individuali;
        pentru grupurile organizate – minim 10 vizitatori – taxa de ghidaj este inclusă în taxa de vizitare.
Taxă pentru parteneriat educaţional-şcolar:
        4 lei /elev/modul – la sediul muzeului;
        6 lei /elev/modul – la sediul beneficiarului;
Taxă pentru ateliere de creaţie/lucru:
        6 lei /copil/zi
Taxă fotografiere – în expoziţii:
        25 lei/piesă;
        50 lei/sală;
Taxă filmare – în expoziţii:
        100 lei/oră – ziua;
        200 lei/oră – noaptea;

Scurtă Descriere

Între anii 1926-1927, Nicolae şi Gheorghe, fiii „abagiului – comersant” Hristea N. Stănescu, construiesc, pe strada General Cernat nr. 2, „o casă albă cu un cat, fără ornament, amintind de casele ţărăneşti din satele de câmpie” (Ioan Grigorescu).

Nicolae (Călae) Stănescu împreună cu Tatiana Cereaciukinase se stabilesc în 1931 în această casă. Pe 31 martie 1933 se naște Nichita (Nini), viitorul mare poet al „necuvintelor”.

Familia se măreşte: în 1938 se naşte Mariana Elena Doina, iar în 1943 în familia Stănescu apare un nou membru, Cristina, în vârstă de 9 luni, care va fi adoptată la vârsta de 18 ani.

În această casă – şi în această familie – poetul şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa.

Pe data de 13 decembrie 2002 a fost inaugurat muzeul memorial, în casa natală a poetului.

Secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, muzeul prezintă „fenomenul Nichita” în spaţiul în care s-a născut, a copilărit şi s-a format ca om şi ca poet.

În interior, dormitorul, biroul, sufrageria şi bucătăria amintesc de viaţa copilului şi adolescentului Nini, aşa cum era alintat în familie.

Parcurgând camerele înşirate una după alta, se pot observa piese de mobilier ce au aparţinut familiei Stănescu, câteva dintre ele fiind piese simbol, care apar şi în opera poetului: patul – pe care doarme încă jucăria favorită a lui Nini – pianul şi biroul de lucru, cărţile fundamentale, pendula. Pentru amatorii de cifre, date exacte şi documente legate de viaţa poetului, au fost amenajate două încăperi speciale: camera documentară şi biblioteca, care prezintă personalitatea poetului şi locul lui în contextul literaturii române şi universale.

Sunt expuse opera antumă a poetului (cărţi cu dedicaţii, autografe oferite familiei şi prietenilor), premiile care i-au recunoscut valoarea ca poet naţional (diplome oferite de Uniunea Scriitorilor din România şi de Academia Română) şi internaţional (Premiul pentru cel mai tânăr poet – Struga 1965, Brevetul şi Medalia Gottfried von Herder -1976, Marele Premiu „Cununa de aur” a serilor de poezie de la Struga – 1982). Manuscrise inedite (poezia „Quadriga”, prima recunoaştere internaţională a poetului -1965), documente originale (extrasul din Registrul Stării Civile pentru născuţi pe anul 1933, legitimaţia de şef de rubrică la „Gazeta Literară” – 1957), fotografii, documente evocatoare ale activităţii de numismat (Diploma de Onoare a Societăţii de numismatică, medalii), opera postuma a poetului şi diverse obiecte personale completează imaginea omului şi poetului.

Corpul B al muzeului, adăposteşte o cameră multifuncţională destinată manifestărilor cu public: colocvii, dezbateri, proiecţii de filme, expoziţii temporare.

Alte obiective turistice din Ploiești

Muzeul Memorial ”Constantin si Ion Stere” Bucov

Muzeul este organizat în fostul conac al familiei.

Grădina zoo Ploiești

Un loc unde cei mici pot vedea animale din diverse specii.

Teatrul Toma Caragiu

Instituția are o istorie de peste 60 de ani (ca teatru de repertoriu) și în tot acest timp a promovat dramaturgia românească cât și pe cea universală

Muzeul Petrolului Ploiești

Este singurul muzeu în care este prezentatî această activitate importantă

Alte obiective turistice din județul Prahova

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele