Traseu local: Excursie la cazemata germană

Traseu local: Excursie la cazemata germană

Cazemata germana de la Sangeris

Informații utile

Ruta:

CNIPT Moreni – Bulevarul 22 Decembrie 1989 – Strada Cpt. Pantea Ion – Strada Mihai Viteazu – Strada Victoriei – Str. Eroilor – Strada Sângeriș – Motocross Moreni – Potecă până la Cazemata Germană – Strada Păcurii  – Bulevarul Republicii – Bulevarul 22 Decembrie 1989 -CNIPT Moreni

Ce vedeți pe traseu: Biserica Schimbarea la Față, centrul vechi al comunei Moreni (cu monumentul eroilor, fosta primărie și case din perioada interbelică), circuitul de motocross, cazemata germană, o vedere extraordinară către munți ( Bucegi, Leaota și Baiului) și peisaje din pădurea de foioase.

Distanță: 7,5 km

Dificultate: Medie

Prezentarea detaliată a traseului

Am împărțit traseul pe porțiuni. Astfel acesta va fi mai ușor de urmărit și informațiile vor fi mai clare

Secțiunea CNIPT Moreni - Cpt Pantea Ion

Pornim de la CNIPT Moreni și intrăm pe str.Căpitan Ion Pantea. Pe partea strângă în sensul de mers pe poate observa parcul central, acesta fiind locul unde este amplasat Monumentul Eroilor în Războiul Antifascist.

Monumentul a fost realizat în 1958, adăugându-se ulterior, la inițiativa veteranilor de război, o coloană placată cu marmură care are în vârf flacăra recunoștinței.

Arhitectura este dată de blocuri construite în timpul regimului comunist și case particulare nou construite. 

La sfârșitul acestui tronson, pe partea dreaptă, există Secția de Recuperare a Spitalului Municipal Moreni care este deschisă în fosta baie comunală a localității Moreni (a mai existat o baie comunală în cartierul Schela Mare)

Secțiunea Strada Mihai Viteazu - Strada Sângeriș

Secțiune interesantă din punct de vedere arhitectural. Aici se găsesc case construite în perioada interbelică care au mai păstrat anumite trăsături specifice.

Pe partea dreaptă putem vedea biserica „Schimbarea la față”, declarată monument istoric. Ea a fost construită în 1868 pe locul unei biserici mai vechi care s-a dărâmat la începutul secolului XIX.

Ajungem în locul unde este amplasat Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial. Acesta a fost inaugurat în 1921, autorul sculpturii fiind Alexandru Irimescu.

În cadrul acestei intersecții găsim și fostul centru administrativ al comunei Moreni. Printre clădirile care au funcțional aici se număra: fosta primărie, banca „Cricovul Dulce”, sala de dans, moara sau unitatea de pompieri.

Continuăm pe strada Victoriei unde putem observa o fântână care amintește de viața din perioada interbelică.

Secțiunea Motocross și Cazemata Germană

Intrăm pe strada care merge spre pista de motocross pe un drum neasfaltat. Se pot aborda 2 trasee. Traseul care este marcat pe hartă o ia în dreapta și urcă prin pădure până la cazemată sau puteți să mergeți până la pista de motocross și mergeți spre dreapta pe o potecă până la cazemată.

Pe pista de motocross se organizează, în general la sfârșitul lunii iunie, etapa națională de motocross și etapă națională de endurocross.

Mergem spre Cazemata Germană. Aceasta a fost construită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru protejarea zonei Moreni de bombardamentul avioanelor aliate, localitatea fiind foarte importantă datorită petrolului extras din regiune. În jurul Moreniului erau cantonate trupe germane dotate cu tunuri antiaeriene și mitraliere. Ca urmare a evenimentelor deșfășurate în 1944, trupele române au fost angrenate în lupte grele cu trupele germane din zonă, aceste lupte soldându-se cu sute de morți. 

Secțiunea Cazemata germană - Bld Republicii

Această secțiune este dedicată naturii. Majoritatea drumului este prin pădure.

Un lucru care trebuie să se țină cont este posibila apariție a câinilor de stână, în zonă fiind prezente turme de oi.

Ieșim în cartierul Bana de unde se paote observa atât municipiul Moreni cât și Municipiul Ploiesti sau rafinăria de la Brazi.

Continuăm drumul și putem observa sonde de petrol răsfirate prin pădure

Ieșim în DJ 720 și facem stânga pentru a coborî în localitate – Bld. Republicii.

Mergând pe bulevard, pe partea stângă se înalță o  biserică mare cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” aceasta fiind supranumită și „Catedrala petrolistului”

Sfaturi pentru excursioniști

  • traseul poate dura până la 3 ore. Este indicat să luați apă și mâncare la voi
  • traseul nu este marcat. Dacă doriți să mergeți pe el vă rugăm să consultați harta pusă la dispoziție mai sus sau Google Maps
  • dacă doriți puteți cere informații suplimentare la Centrul de Informare sau, dacă anunțați în prealabil, un reprezentant al Centrului de Informare vă poate însoții pe traseu.
  • anunțați prietenii și rudele pe ce traseu mergeți și care este ora la care considerați că vă întoarceți.

Galerie foto

Alte trasee locale

Traseu focul de la Moreni

Traseu către locul unde a fost Focul de la Moreni și punctul fortificat de la Țuicani (cazemata Țuicani)