Traseu ciclism - pe meleaguri dâmbovițene

Traseu ciclism - pe meleaguri dâmbovițene

Turnul Chindiei Targoviste

Informații utile

Ruta:

MORENI –  IEDERA – VALEA LUNGĂ – ULMETU – DIACONEȘTI – PUCIOASA – TÂRGOVIȘTE – MORENI

Obiective turistice prezente pe traseu:

Fostul Conac Cantacuzino din Valea Lungă, Muzeul de Etnografie Pucioasa, Muzeul de Aeromodelism Pucioasa, Complexul Muzeul „Curtea Domnească”, Muzeul de Istorie, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, Casa Atelier „Gheorghe Petrașcu”, Muzeul de Artă, Casa Atelier „Vasile Bledea”, Muzeul Regional de Istorie (Galeriile Stelea), Muzeul Național al Poliției Române, Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi, Complexul Monumental Mitropolitan, Grădina Zoo, Complexul Monumental Mănăstirea Dealu

Distanță: 68 km

Dificultate: medie

Prezentarea detaliată a traseului

Fostul Conac Cantacuzino din Valea Lungă

 În mijlocul comunei Valea Lungă, în satul Cricov, se vede şi astăzi clădirea fostului conac Cantacuzino, construit pe la 1848 de marele vornic Grigore Cantacuzino, edificiu declarat monument istoric .

Conacul este construit în stil tradiţional, cu pridvor şi coloane, cu parter înalt, uşi largi şi acoperişul în patru ape.

Muzeul de Etnografie Pucioasa

 În centrul oraşului Pucioasa, la intersecţia străzii principale, numită cândva Strada Regală cu Bulevardul Castanilor, se află Muzeul de Etnografie, adăpostit în ”Casa Dobrescu”.

Expoziţia de etnografie, amenajată în această casă, oferă vizitatorului o imagine grăitoare şi autentică a muncii, inventivităţii şi sensibilităţii ţăranului român.

Muzeul de Aeromodelism Pucioasa

Muzeul Aviatic “Dumitru Dorin Prunariu”,  este o lucrare de mare anvergură, unic în țara și în Europa prin faptul ca este realizat numai de copii.

Muzeul cuprinde peste 300 de machete de aeronave, statice și zburatoare.

Ansamblul monumental "Curtea Domnească"

  La curtea de pe Ialomiţa au luat importante decizii politice, marii domni Dan al II-lea (1422-1431), Vlad Dracul (1437-1442, 1444-1447) şi fiul său Vlad Dracula (1448, 1356-1462, 1476), ultimii sfârşindu-şi domniile şi viaţa în urma unor lupte purtate la Târgovişte. Domnii menţionaţi au făcut celebru oraşul capitală, curtea de la Târgovişte situându-se, din perspectivă diplomatică, printre centrele politice de seamă ale Europei medievale.

Muzeul de Istorie

Parterul este destinat în special expoziţiilor temporare; o sală modernă, dar şi holul, generos ca spaţiu, permit atât astfel de evenimente, cât şi alte genuri: prezentări, conferinţe, seminare. Etajul găzduieşte expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie, ce se doreşte un periplu prin istoria acestor meleaguri, din cele mai vechi timpuri ale existenţei umane până la finele Primului Război Mondial.

Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni

Casa în care a trăit, a visat şi a creat scriitorul Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti găzduieşte acum Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, inaugurat la 30 decembrie 1968.

Casa Atelier "Gheorghe Petrașcu"

  Muzeul a fost inaugurat la 12 aprilie 1970 și după cum îi spune și numele încearcă să păstreze viu în memoria vizitatorilor locul în care artistul Gheorghe Petrașcu

Muzeul de Artă

  Muzeul de Artă, situat pe Calea Domnească în imediata vecinătate a Muzeului de Istorie şi a Curţii Domneşti, este unul dintre importantele monumente ale oraşului de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

 Expoziţia Muzeului de Artă, modestă ca număr de exponate datorită spaţiului restrâns, cuprinde la parterul clădirii, artă veche românească, iar la etaj artă decorativă şi pictură de şevalet începând din prima jumătate a secolului al XIX-lea cu „primitivi” ai artei româneşti şi sfârşind cu lucrări din perioada interbelică.

Casa Atelier "Vasile Bledea"

Colectia Vasile Bledea se gaseste in prezent in incinta casei Angela Georgescu, o locuinta veche, cu pridvor inchis cu geamlac situat deasupra pivnitei, monument de arhitectura romaneasca ce apartine secolului al XVIII-lea.

Complexul Stelea

Complexul religios se află pe Strada Stelea nr. 6 din Târgoviște, iar construcția sa datează din secolele al XV-lea și al XVI-lea. 

Muzeul Național al Poliției Române

Muzeul Național al Poliției Române este unicul muzeu cu acest profil din țara noastră, fiind inaugurat la data de 7 iulie 2000. Este așezat vizavi de Curtea Domnească, în aceeași incintă cu Muzeul de Artă și cel de Istorie.

Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi

   Lângă poarta mare, folosită în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, pe latura de sud-est a Curţii Domneşti, foarte aproape de biserica Sfânta Vineri, se află Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, găzduit în Casa Aramă.

Complexul Monumental Mitropolitan

Actuala catedrală arhiepiscopală are hramul „Înălțarea Domnului” și este situată aproape de centrul orașului Târgoviște.

Construcția a fost terminată în 1537, în timpul lui Radu Paisie, urmașul lui Neagoe Basarab. Tot acesta o acoperă cu tablă de plumb și o zugrăvește. Unii istorici consideră că biserica dateaza din timpul lui Radu cel Mare (1495 -1508) și că a fost mărită de Neagoe Basarab prin adăugarea pridvorului deschis pe 3 laturi și susținut de 12 coloane.

Grădina Zoo

Gradina Zoologica Targoviste este situata pe latura de Nord a celui mai mare parc din municipiu, Parcul Chindia, in imediata apropiere a Complexului Muzeal Curtea Domneasca si a Turnului Chindia. .

Zoo Targoviste detine in colectia sa, specii de pasari si animale, de pe toate continentele: Europa, Asia, Australia, America de Nord,

Complexul Monumental Mănăstirea Dealu

Mănăstirea Dealu este o mănăstire de maici situată pe un deal din apropierea orașului Târgoviște (6 km N).

Biserica Sf. Nicolae, singurul corp arhitectural care s-a păstrat din vechiul ansamblu, este unul din cele mai importante monumente ale evului mediu din Țara Românească. Edificiul, dispus pe un plan triconc de tip Vodița II, are proporții zvelte; el măsoară 8 metri lățime și 21,20 metri lungime la o înălțime de 24 metri (fără acoperiș)

Sfaturi pentru bicicliști

  • consultați dificultatea traseului pe care doriți să îl realizați (hartă, mers cu mașina de traseu, grupuri de bicicliști de pe rețele sociale, centre de informare)
  • verificați vremea. Nu este plăcut să pedalezi pe ploaie
  • verificați bicicleta și dotările de care dispuneți (frâne, cauciucuri, pompă lumini, cască, clopoțel-semnal sonor, veste reflectorizantă dacă vă prinde noaptea)
  • listă cu ce ar trebui să conțină rucsacul cu care plecați la drum (apă, batoane de energie – mâncare sau dulciuri, 2 camere, kit multifuncțional pentru bicicletă). Personal recomand luarea unui lanț de rezervă în cazul în care știți că aveți lanțul uzat.
  • respectați regulile de circulație. 
  • nu aruncați ambalajele în natură.
  • în cazul în care se realizează o plimabare lungă ar fi indicat luarea unei pelerine de ploaie
  • nu plecați singuri dacă doriți să abordați trasee nepopulate sau perculoase
  • anunțați familia sau prietenii pe ce traseu mergeți
  • telefonul să fie încărcat. Dacă cunoașteți faptul că acesta va fi folosit intensiv luați o baterie de rezervă.

Galerie foto

Alte trasee de bicicletă

Traseu cicloturism - istorie și natură

Biserici, ruine de conace, peisaje superbe din natură și săpături arheologice - cetatea dacică de la Iedera

Traseu cicloturism - pe urmele Cantacuzinilor

Dacă doriți să vizitați conacele construite de familia Cantacuzino

Traseu cicloturism- provocarea Sultanului

Dacă doriți să vă măsurați puterile puteți încerca urcarea de la Sultanu