Resursele naturale din zona Moreni

În zona Moreni, resursele naturale sunt pădurile, fânețele, livezile, petrolul și apele sulfuroase ce pot contribui la dezvoltarea tratamentelor balneare și a turismului de weekend.

Vegetația

Vegetația din Moreni este una bogată și variată datorită climei și a reliefului din zonă. Aceasta începe cu vegetația ierboasă găsită în fânețele naturale, continuă cu terenurile agricole și ajunge până la pădurile de foioase care înconjoară zona.

Orașul se află în zona forestieră, însă acțiunile de defrișare încep să producă efecte nedorite asupra bioclimei regiunii și a ciclului relativ al solurilor. Cea mai dăunătoare consecință a fost eroziunea ce a înlăturat orizontul de solidificare.

Cea mai mare suprafață este ocupată de pruni și meri, apoi de nuci și vișini. Aceștia se găsesc în special în apropierea locuințelor. De-a lungul Cricovului se cultivă porumb, fasole, dovleac și cartof, iar în grădinile de legume se găsesc roșii, ardei, ceapă și usturoi.

Arbuștii cultivați sunt foarte puțini și anume, zmeura, afinul și coacăzul.

Fauna

Fauna din Moreni este diversificată datorită condițiilor de mediu variate. Însă în ultimii ani, în urma răspândirii sondelor, multe animale s-au retras din păduri.

Structuri petroliere (petrol, gaze naturale, sare)

Rezervele de sare, petrol și gaze naturale sunt așezate în mai multe linii. Diferențele apar în funcție de depărtarea acestora față de zona Paleogenă (perioadă de acum 65-23 milioane de ani în urmă) și adâncimea la care se găsește formațiunea miocenă de sare (perioadă de acum 23-2.6 milioane de ani în urmă).

În Moreni, resursele petroliere sunt în levantin (ultimul etaj al pliocenului în România). Acest lucru a permis exploatările permanente importante național și mondial, mai ales în ultimul secol. În nord au fost descoperite rezerve importante de cărbuni, iar în est există exploatări miniere subterane realizate de Filipești.

Bătrânii povestesc și despre “izvoarele tămăduitoare” de pe dealul Sângeriș. Acestea ar fi fost folosite cu zeci de ani în urmă. Însă există și ape de zăcământ ce pot ajunge la suprafață prin folosirea sondelor.

Alte resurse ale subsolului

În urma explorărilor, în subsolul orașului au fost descoperite alte resurse de minerale ce pot fi exploatate la rândul lor în viitor. Pe lângă acestea, mai există și argile marnoase, pietrișuri și nisipuri.