Muzeului Memorial B.P.Hasdeu

Informații utile

Contact

B-dul Carol I nr. 199
Cod postal 105600

Tel.: 0244 335.599

Program de vizitare

Închis pentru a fi restaurat

 

Scurtă Descriere

Legenda fiicei lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, Iulia și a castelului templu de la Câmpina este una dintre cele mai misterioase povești adevărate din România.

Iulia a fost un copil foarte precoce. La 8 ani trecea examenele din școala primară, la 11 ani termina liceul și cunoștea deja trei limbi străine. Apoi a făcut Conservatorul la București, în timp ce scria poezii și piese de teatru, iar la 16 ani intra la Sorbona să studieze Literele. Din păcate s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a murit la doar 19 ani, în 1888.

Foarte îndurerat, Hașdeu a renunțat la gigantica sa operă literară, Etymologicum Magnum Romaniae, un dicționar enciclopedic al limbii române, în care ajunsese doar la litera B, cuvântul bărbat, și s-a dedicat total amintirii Iuliei. În prima instanță a încercat să îi reproducă prezența în cavoul de la Bellu, pe care l-a transformat din loc de odihnă veșnică în loc de meditație și discuție cu spiritul fetei. 

Prin sedințe de Spiritism, i se arată un nou proiect care să îl aducă mai aproape de fiica sa și se retrage la Câmpina, acolo unde construiește după planurile Iuliei un castel misterios:  „Acest castel s-a zidit în anii 1894-1896, planul fiind dat de spiritul Juliei B.P. Hașdeu prin medium B.P. Hașdeu, apoi desemnat arhitectonic de T. Dobrescu, construcțiunea de N. Angelescu” (notițele lui Hașdeu pe un manuscris spiritist). Castelul, neobișnuit pentru zona Câmpinei, (care în realitate era doar un conăcel, nu un castel) are o arhitectură ciudată pe exterior și o construcție și mai neobinuită pe interior. Este bazat pe numerele 3 și 7 și este plin de simboluri la tot pasul. Castelul are trei intrări, două secundare și una principală, de piatră, glisantă, deasupra căreia este ochiul atotvăzător. Pe el scrie „pro fide et patria” și „e pur si muove”. Ușa este încadrată de două tronuri de piatră și doi sfincși, a căror prezență se regăsește și pe cavoul Iuliei de la Bellu. Înauntru este unul dintre cele mai bine puse la punct muzee din țara noastră: interiorul e frumos păstrat, iar castelul a fost restaurant. La intrare se primește și un ghid audio, care te ține în povești în fața fiecărui exponat, ridicându-ți părul de pe ceafă și lăsându-te aproape convins de prezența Iuliei în castel.

Alte obiective turistice din județul Prahova

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele