Conacul Pană Filipescu
Informații utile
Adresă: com. Filipeştii de Târg, județul Prahova
Program de vizitare: Marți – Duminică 9.00 -17.00 Luni: Închis
Tarife:
Scurtă Descriere
Conacul Pană Filipescu a fost construit în secolul al 17-lea în jurul anului 1650, în satul Filipeștii de Târg care acum este în județul Prahova. A fost ridicat de către logofătul Pană Filipescu care era soțul Mariei Cantacuzino. Aceasta era fiica postelnicului Constantin Cantacuzino. Funcția boierului era înaltă în Valahia deoarece el conducea Divanul Domnesc, așa că era legătura între monarh și forul legislativ boieresc.
A aparținut familiei Filipești până după Primul Război Mondial, iar de atunci a fost vândută Cantacuzinilor. În prezent, Conacul se află în administrația Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.
Clădirea este construită în stil tradițional. Are foișor și coloane și parterul este înalt. Sub acesta se află beciuri cu uși largi. În trecut era biblioteca mare a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul. El este cel care a renunțat la tronul Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu.
La intrarea Conacului se află un foișor cu coloane, iar capitelurile susțin arcade semicirculare. În niciuna dintre cele 10 camere nu mai există vreo urmă a vechilor proprietari.
Clădirea a fost restaurată între anii 1968- 1971 de către arhitectul Mișu Rădulescu. De atunci însă, Conacul a fost într-o continuă degradare până când a ajuns o ruină.
În prezent, Conacul este declarat monument istoric și este înscris în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca parte din ansamblul Curții Boierești a lui Pană Filipescu (cod LMI PH-II-a-A-16489). Este singurul monument de arhitectură din Prahova care face trecerea către stilul brâncovenesc.
Conacul a fost renovat și poate fi vizitat