Casa memorială Nicolae Grigorescu

Informații utile

Contact

Bulevardul Carol I, nr. 108 – Câmpina

Tel.: 0244 335598

Program de vizitare

Marţi – Duminică: 9 – 17

Luni: închis

Tarife:

 

Scurtă Descriere

Casa a fost construită inițial de către pictor, iar reconstrucția acesteia s-a desfășurat între 1954- 1955. Muzeul memorial a fost deschis în 1957.

Pe exterior, casa este dominată de o terasă de lemn care se întinde pe toată lungimea etajului. Îi dă un aer cald și intim și amintește de foișoarele caselor țărănești românești. Terasa este sprijinită de console de lemn elegante.

La intrare, pe hol, se află scara de lemn ce conduce către etaj. Sub casa scării sunt expuse lucrări colecționate de pictor în Istanbul în 1873: covoare, arme, vase, măsuțe și cutii pentru păstrarea diferitelor obiecte de preț, veșminte, papucei, o narghilea. Obiectele sunt așezate așa cum apar și într-unul din tablourile pictate de artist. Lucrarea este așezată în acest spațiu pe peretele din stânga al holului. Jumătate din lucrare este foarte atent lucrată, iar cealaltă jumătate este doar schițată. În acest fel, pictorul arată că știa să lucreze ca și contemporanii săi, în ciuda acuzațiilor.

Acest colț cu obiecte orientale este așezat în așa fel încât să pară a fi o cameră. Lemnul prezent în construcția casei dă un efect de căldură, iar înălțimea holului de la intrare este diminuată de scară.

În dreapta intrării se află prima încăpere de la parter. Era sufrageria în care pictorul avea discuții cu prietenii: B. Delavrancea, Al. Vlahuță, G. Coșbuc, O. Goga, dr. C. I. Istrati. Cel din urmă este cel care a încurajat ideea înființării unui muzeu „Nicolae Grigorescu”, chiar când pictorul era încă în viață. În această încăpere se află una din variantele de mari dimensiuni ale „Carului cu boi”.

Biblioteca artistului este ocupată de piese de mobilier. Acestea sunt simple și modeste, așa cum îi plăceau. În corpul de bibliotecă se află diferite volume despre antichitatea greacă și latină, până la literatura franceză a secolelor XVI – XVIII. Pe pereți sunt agățate portrete ale membrilor familiei, păstorași și țărănci, precum și peisaje realizate în stilul său.

Mai departe se află atelierul artistului. Este o încăpere bine iluminată iar obiectul care atrage cea mai mare atenție este șevaletul pe care este așezată una din ultimele lucrări ale artistului, care este însă și neterminată: „La izvor”. Și pe acești pereți se află picturi ale artistului: „Autoportret”, „Apus de soare la Barbizon”, „Păstoriță stând”, „Ciobănaș cu turmă”, „Care cu boi trecând un vad” etc.

Tapițeria este probabil franțuzească și din secolul al XVIII-lea. Piesele de mobilier sunt cumpărate de artist tot din Franța și crează o atmosferă caldă și vie. Există covoare decorative așezate pe pereți pe care pictorul le-a luat din Istanbul. Astfel că muzeul din Câmpina arată vizitatorilor nu doar lucrările lui Nicolae Grigorescu, ci și locul unde au fost create și astfel că opera artistului poate să fie înțeleasă mult mai bine.

Alte obiective turistice din județul Prahova